Kouluttajat

TVA Pori ry:n kouluttajina toimii suuri joukko vannoutuneita koiraharrastajia. Alta voit lukea heistä enemmän. Lisäämme kouluttajien esittelyitä jatkuvasti, eli lista ei ole täydellinen.

Kouluttajien yhteystiedot

Jenni Ahokas

Olen parikymppinen koiraharrastaja Porista. Koiramaailmaan mukaansa minut tempasi ensimmäinen oma koirani novascotiannoutaja Vilma vuonna 2011. Nuorena ja kokemattomana koiranomistajana monet ongelmat tulivat Vilman kanssa tutuiksi, ja jouduin hyvin pian ratkomaan haasteita arjessa sekä palkkautumattomuuden ja vaikeasti nostatettavan vireen tuomia ongelmia harrastuksissa. Tuolloin kiinnostuin tokosta, ja Vilman kanssa ehdimme suorittaa TK1- ja TK2- koulutustunnukset sekä BH kokeen ennen koiran aikaista poismenoa.

Tällä hetkellä kotona asustavat parivuotiaat koirat, novascotiannoutaja Sylvi sekä pohjanpystykorva Alli, joiden kanssa harrastan aktiivisesti tokoa ja rally-tokoa. Sylvin kanssa treenaamme tällähetkellä kohti tokon ja rally-tokon ylempiä luokkia. Allin kanssa olemme suorittaneet RTK1- koulutustunnuksen, ja seuraavana etappina olisi tokossa starttaaminen.

Sylvin kanssa olen päässyt oppimaan paljon vilkkaan ja vietikkään koiran koulutuksesta, ja saanut löytää aivan uuden merkityksen maltin ja hallinnan tärkeydelle. Alli taas on opettanut minulle paljon tokolle hieman epätyypillisemmän rodun kouluttamisesta ja ohjaajan oikeanlaisen mielentilan tärkeydestä.

Kouluttajana keskityn jokaiseen koirakkoon yksilöinä. Yläkoulussa yritän ohjata koirakkoa kohti tiiviimpää yhteistyötä, ja antaa eväitä hyvän tokopohjan luomiseksi.

Niina Anttila

Olen yli 30-vuotias koiraharrastaja Noormarkusta. Kotona minulla asustaa kaksi saksanpaimenkoiraa ja yksi valkoinenpaimenkoira. Valkkareiden kanssa olen aloittanut toko harrastuksen 2007 ja kahden koiran kanssa kilpaillut TK2 verran.

Nykyään olen enemmän ajautunut palveluskoiralajeihin ja harrastan sakemannieni kanssa suojelua ja valkkarin kanssa metsäjälkeä.

Anne Autioniemi

Aloitin tämän hullun harrastuksen ja elämäntavan vuonna 1981, kun hankin ensimmäisen saksanpaimenkoirani Meiran. Siihen aikaan koulutus oli melko yksinäistä puurtamista ja asiat opittiin kovan työn ja kantapään kautta. No, ei se toki sen helpompaa nyt 37 vuotta myöhemminkään ole, mutta tässä TVAn porukassa se on ainakin paljon hauskempaa.

Minulla on ollut viisi saksanpaimenkoiraa ja yksi corgi, joiden kanssa olen harrastanut PK-jälkeä, hakua ja raunioita sekä lähinnä corgin kanssa tokoa. Tällä hetkellä minulla on 3-vuotias sakemanniuros Saska, joka on valloittava, tulisieluinen nuorimies. Sen kanssa harrastan enimmäkseen peltojälkeä ja tottista, viime kesänä tosin innostuttiin vepeilystäkin.

Kouluttajana haluan painottaa ennen muuta hyvää suhdetta koiran ja ohjaajan välillä sekä motivaatiota tekemiseen, molemmilla.

Liisa Elo

Ihan ikioman koirani, malinoisuros Rikon, hankin vuonna 2013, jolloin alkoivat TOKO-treenit. Iän ja kokeilunhalun karttuessa matkaan tarttuivat näyttelyt, agility, rallytoko ja PK-puolelta metsäjälki. Tällä hetkellä saavutuksiamme ovat TK1, TK2, TK3, RTK1, BH, JK1 ja agilityssa maxi3-luokasssa kisataan. Kasvamassa kotona on uusi harrastuskoiran alku bordercollie Yoda, josta saan kaverin toivottavasti PK-puolelle hakuun ja agilityyn ainakin.

Olen käynyt TOKOn liikkeenohjaajakurssin ja tällä hetkellä teen myös pienimuotoisesti koirahierojan töitä insinöörityöni ohella. Taloudessa asuu myös australianpaimenkoira, joka on jäänyt perheriitojen välttämiseksi vain avopuolisoni harrastuskaveriksi. Kouluttajana keskityn koirakon väliseen tunnetilaan ja oikeisiin suoritustapoihin.

Maarit Järvinen

Olen yli kolmekymppinen Harjavaltalaistunut kahden koiruuden omistaja. Vanhampi x-rotuinen, hidas ja vakaa Jedi on vuosimallia 2005 ja nuorempi bortupoika Mosku vuosimallia 2009. Koiraurani alkoi ihan vaan arkitottiksen parissa, jonka jälkeen ajettelin että mikä ettei sitä voisi pidemmällekkin vielä. Nyt siis tokon lisäksi kalenterissa vilkkuu agitreenit ja etsintätreenit.

TVAn kalustoon olen kuulunut jo muutaman vuoden. Tällä hetkellä vedän lähinnä kymppi- ja lukiokursseja, mutta minut on nähty myös vetävän keskikoulua, amista ja yläkoulua.

Kirsi Kivinen

Olen yli kolmekymppinen, koiriin hurahtanut porilainen. Lapsuudenkodista alkaen koirat ovat aina olleet osa elämääni. Ensimmäisen oman palveluskoirani sain -99. Se oli suuri ja voimakas rottweiler-uros. Vuodesta 2002 alkaen taloudessamme on asustanut suursnautsereita ja tällä hetkellä niitä meillä onkin kolme. Varsinaisen tavoitteellisemman kipinän koiraharrastukseeni sain vuonna 2011 TVA- eskarista, jonka jälkeen olen säännöllisesti TVA:n kursseilla käynyt! Vanhin koiristani TOKOilee, muutamia kokeitakin hänellä on jo takana tältä saralta. Lisäksi harrastan PK-hakua ja FH-jälkeä tavoitteellisesti.

Kouluttajana pyrin huomioimaan koirakot yksilöinä. Tavoitteeni, niin omien kuin muidenkin koirien kanssa, on ohjaajalle työskentelevä iloinen ja onnellinen koira!

Pia Kotro

Olen ulvilalainen koiraharrastaja. Olen harrastanut koirieni kanssa heti heidän tultua taloon vuodesta 2012 alkaen ja harrastammekin aktiivisesti rally-tokoa ja tokoa koitettu taas aloitella.

Harrastuskavereina minulla on welsh corgi pembroke Luca, joka ensimäisenä koiranani on opettanu minulle paljon koiran kouluttamisesta. Lucan vahvuuksia on yhteistyöhalukkuus ja

on myös todella nopea oppimaan mitä ikinä opetankin hänelle. Lucan kanssa ollaan saatu tuloksia harrastuksista ihan mukavasti, takataskusta löytyy TK1 ja RTK1, sekä yksi hyväksytty tulos avoimesta luokasta. Agilitystäkin on yksi luva plakkarissa, mutta jätimme lajin, koska Luca ei siitä nauttinut. Toko ollaan myös Lucan kanssa jätetty kapulakammon vuoksi. Rally-tokoa siis mennään lopun edestä.

Toisena koirana minulta löytyy japaninpystykorva Pyry, joka onkin aivan eri maata Lucan kanssa. Pyryn kanssa harrastaessa ei tule koskaan tylsää. Pyry on mahdottoman yritteliäs ja todella onnellinen tapaus. Pyryn kanssa treenataan nyt tokon alokasluokkaa varten, josko malttia olisi sen verran löytynyt. Rally-tokoa ollaan kokeiltu, mutta tuloksetta toistaiseksi. Rally-tokossa näkyy Pyryn onnellisuus ja (ehkä jopa liiallinen) yrittäminen.

Kouluttajana otan kunkin koirakon huomioon ja suunnittelen kurssia kurssin edetessä valmiille kurssipohjalleni. Kannustan ohjaajia iloiseen ohjaamiseen ja positiiviseen vahvistamiseen koiran kanssa. Annan palautetta määrätietoisesti koirakkoa vahvistaen. Minut löydät kouluttamassa rally-tokoa ja eskareita.

Marika Länsivierto

Suhteellisen tuore TVAlainen, koiraharrastusmaailmassa melko vihreä, vaikka koirien kanssa olen elänyt ainakin 30 vuotta.

Harrastaminen koirien kanssa pääsi vauhtiin kun tammikuussa 2016 saimme kotiin mudityttö Äpylin. Eskariin lähdettiinkin sitten Äpylin ja meidän silloin 3-vuotiaan schipperken Bertan kanssa. Äpylistä tuli minulle kunnon treenikaveri tokoon, rally-tokoon sekä hakuun ja isännälle aksaan. Bertan kanssa tokoillaan, rally-tokoillaan ja aksataan. Kotona meillä on vielä eläkeläinen siputyttö Laila joka nuorena tyttönä vähän aksaili ja nuori mudipoika Jouko, joka harrastaa ja opettelee tässä sivussa vähän kaikkea. Äpylin kanssa olemme kisanneet tokossa TK1: sen ja startanneet avoimessa, rallyssa olemme saavuttaneet RTK3: sen. Bertallakin on RTK1 ja tokonkin kisastartti odottaa sopivaa hetkeä.

TVA:lla koulutan rally-tokoa ja pyörin innokkaasti mukana kaikissa seuran tapahtumissa. Kouluttamisessa ja myös omassa tekemisessä pyrin keskittymään iloiseen yhdessä tekemiseen ja hyvään vireeseen.

Heini Marmela

Olen päälle 30-vuotias koiraharrastaja Porista. Koirien kanssa on tullut talsittua elämää vuodesta -93 asti. Tällä hetkellä kotoa löytyy yksi koira. Tokoilun aloitin vuonna 2012 edesmenneen ranskanbulldoggi Nanin kanssa TVA:n riveissä. Toko vei nopeasti mukanaan, mutta totesin, ettei oman koiran motivaatio riittänyt eskaria pidemmälle. Vuodesta 2013 olen saanut ystäviltäni lainakoiraksi rottweiler Iitan, jonka kanssa on saatu hankittua TK1-koulutustunnus. Edustimme Iitan kanssa TVA:ta TokoSM 2015 -kisoissa joukkuekisassa.

Myös oman koirani, ranskanbulldoggi Kiran, kanssa on tarkoitus päästä kisakuntoon. Sillä kun motivaatiota riittää.

TVA:lla aloitin kouluttamisen 2015 syksyllä. Tällä hetkellä koulutan yläkoulua. Kouluttajana pyrin ottamaan huomioon jokaisen koirakon omana itsenään. Kaikkiin ongelmiin en tiedä vastausta heti, mutta otan niistä kyllä selvää seuraavaksi kerraksi. Kursseillani ei tehdä töitä hampaat irvessä, vaan kaikilla pitää olla hauskaa. Mutta koiran tulee myös tehdä työnsä osaamistaitonsa mukaan, kun siltä sitä pyydetään.

Marika Mykrä

Minut koiraharrastusmaailmaan on alunperin tuonut chihuahua, joka ei rotuna ole se tavallisin harrastuskoira. Vaikeuksien kautta voittoon siis. Aloin innostua koirien kouluttamisesta ja mikä vie omaa intoa eteenpäin on se ilon määrä niiden oivallusten jälkeen, kun on saanut ns. hankalankin koiran toimimaan ja innostumaan ja näkee koiran innon tehdä. Nykyään minulla on tämän chihun lisäksi harrastuskoirina myös kääpiövillakoira ja kromfohrländer. Kilpailen itse tokossa, rally-tokossa, agilityssa ja koiratanssissa. Koulutan tokoa, rally-tokoa, agilitya ja olen myös Dogbic-ohjaaja. Koulutusohjaajapätevyyden olen suorittanut agilitysta, arkitottelevaisuudesta ja rally-tokosta, kilpatottelevaisuudesta aion suorittaa heti kun sopiva koulutuskurssi osuu kohdalle.

Koulutusperiaatteni on positiivisuuden kautta hyödyntäen koiran omaa halua oppia. Mielestäni ensimmäisiä asioita aina on saada ohjaajan ja koiran suhde toimimaan ja löytää koirasta motivaatio ja tekemisen ilo. Kun nämä on kunnossa, on kaikki muu helpompaa. Lempiaiheitani on myös koiran vartalonhallinta ja sen vaikutus eri toko- ja rallyliikkeisiin. Ei ole ongelmia, vaan haasteita. Toivottavasti osaan olla apuna niitä ratkaisemassa :)

Antti Mäkiranta

Olen päälle kolmekymppinen koiraharrastaja Porista. Kotonani asustaa neljävuotias australiankelpieuros Ketku ja vuoden vanha kelpienarttu Lempi. Tokoon tutustumisen aloitin vuonna 2011 lapinporokoirauroksen kanssa, mutta varsinaisen kipinän harrastamiseen ja kisaamiseen sain Ketkun kanssa. Ketkun ja Lempin harrastuksiin kuuluu myös pelastuskoiratoiminta.

Ketkun kanssa olemme kisanneet tokon avoimessa luokassa kahden AVO1-tuloksen verran.

Aloitin kouluttamisen TVA:lla vuonna 2015. Tällä hetkellä koulutan alempaa korkeakoulua.

https://sites.google.com/site/tvapori3/kouluttajat/jennim%C3%A4kiranta.jpg

Jenni Mäkiranta

Olen 26-vuotias porilainen koiraharrastaja. Ensimmäiset toko-kurssini kävin vuonna 2007 edesmenneen chow chowni kanssa. Harrastus vei mukanaan, ja tällä hetkellä treenikavereita löytyy kotoa kolme: kultainennoutaja Ada, englanninspringerspanieli Plättä ja karkeakarvainen mäyräkoira Nippe. Ada ja Plättä treenailevat ylempiä luokkia varten, Nippeä valmistelen alokasluokkaan.

Tokon lisäksi kisaan Plätän kanssa agilityn 3-luokassa. Nipen päälaji on metsästys. Myös näyttelyissä meihin saattaa törmätä.

Kouluttajana pyrin ottamaan jokaisen koirakon yksilöllisesti huomioon. Parhaat tulokset ja hauskimmat treenit syntyvät hyvällä yhteistyöllä koiran kanssa – siihen siis pyritään!

Maria Pykilä

Olen aktiivinen TVAlainen ja tokoilija vuodesta 2008 alkaen.

Kotonani asustaa kaksi tolloa, Pablo ja Ukko. Pablon kanssa olemme kursseilleet paljon ja kokeessakin ollaan käyty muutamaan otteeseen. Nykyään Pablo viettää ansaittuja eläkepäiviä ja virallista harrastuskoiran virkaa toimittaa Ukko. Ukon kanssa kilpailemme tokon avoimessa luokassa ja olemme suorittaneet BH-kokeen. Uutena lajina olemme aloittaneet PK haun.

Olen kouluttanut TVA:lla kuusi vuotta, tällä hetkellä koulutan lähinnä rallytokoa. Lisäksi olen toiminut jo useamman vuoden TVA:n hallituksessa ja kaudella 2017 vastaan extrakursseista.​

Mirka Riuttamäki

Moikka! Innostuin koiraharrastuksesta ensimmäisen koirani Peetun myötä seitsemän vuotta sitten, kun hakeuduin eskarikurssille TVA:lle. Sekarotuisen Peetun kanssa harrastimmekin aktiivisesti tokoa ja agia, mutta nykyisin hän elelee eläkeläisen elämää.

Tällä hetkellä kotonani Ulvilassa asustelee Peetun lisäksi kaksi saksanpaimenkoiraa. Nelivuotiaan Peppin kanssa on harrastettu jo tavoitteellisemmin: plakkarissa on BH, TK1, TK2 ja TK3 sekä vuoden 2014 Toko-tulokkaan ja 2015 Toko-koiran tittelit. Perheemme “nuori kapinallinen” taas on parivuotias uros Pate, jonka kanssa on harrastettu PK-jälkeä ja suojelua, tokoa ja tottista, ja agilityakin on kokeiltu. Tulevaisuus on vielä avoin, tavoitteena nyt ensin BH-koe.

TVA:lla kouluttamisen aloitin syksyllä 2016 ja TOKON liikkeenohjaaja kurssin suoritin keväällä 2017. Minua näkee useimmiten TVA:n järjestämissä kokeissa ja tapahtumissa sekä kymppi- ja lukioryhmien parissa. Mielestäni tärkeintä on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö ja iloisuus!

Heidi Särkipaju

Olen 34-vuotias koiraharrastaja Porista. Koiraharrastus on perheellemme yhteinen harrastus ja kaikki perheen jäsenet treenaavatkin koiriaan omalla tasollaan. Laumaan kuuluu tällä hetkellä 6 koiraa. Koiraharrastus on alkanut perheessämme 2002.

Itse treenaan ja kilpailen 2007 syntyneen bordercollieuroksen kanssa sekä 2014 syntyneet bc uroksen kanssa. Kilpailen tällä hetkellä palveluskoirien hakukokeessa vanhemman koirani kanssa ylimmässä luokassa tavoitteena käyttövalionarvo kesälle 2016 ja treenaan haulla nuorta bc-urosta Meekoa tähtäimenä startata haulla kesällä 2016.. Tokoillut olen Rafikin kanssa FITVA- tunnuksen verran. Haun lisäksi harrastan paimennusta ja perheemme lajivalikoimaan kuuluu PK-jälki, jota harrastaa mieheni Harri Särkipaju sekä toko ja agilitykin tyttäremme toimesta.

Omassa treenaamisessani ja kouluttamisessani painotan ennen kaikkea koiran motivaatiota tehdä ohjaajan kanssa yhdessä töitä korkeassa viretilassa. TVA Pori ry:llä olen kouluttanut TVA:n alkuajoista saakka.Tällä hetkellä koulutan pääsääntöisesti PK-tottisryhmiä.

Ninni Uusitalo

Olen -88 syntynyt aktiivinen koiraharrastaja Porista. Harrastukseni alkoi vuonna 2004, kun novascotiannoutaja Elli astui taloon toimittamaan lenkkikaverin virkaa. Kuitenkin vähitellen ohjauduimme harrastusten pariin ja sillä tiellä ollaan. Ellin kanssa olemme harrastaneet aktiivisesti näyttelyitä ja tottelevaisuutta, joista todistuksena melkoinen rivi kauneustitteleitä ja FI TVA. Tutuksi ovat tulleet myös nome, mejä ja agility ja on sitä tullut kasvatettua yksi pentuekin oman kennelnimen alle. Koiramäärä ja rotukirjo on pikku hiljaa kasvanut, joten kokemusta on kertynyt runsaasti erilaisista koirista. Nyt aktiivisina harrastuskavereina eri lajeissa toimivat tollerit Paavo ja Raili sekä portugalinvesikoira Sissi.

Kouluttajana olen suorasanainen, mutta kannustava ja pyrin löytämään jokaiselle koirakolle sen parhaimman tavan oppia ja hioa yhteistyötä. Autan mielelläni myös muihin lajeihin liittyvissä pulmatilanteissa.

Kouluttaja, lähetä kuvasi ja uusi tai korjattu esittelytekstisi tästä.