Kouluttajat

TVA Pori ry:n kouluttajina toimii suuri joukko vannoutuneita koiraharrastajia. Alta voit lukea heistä enemmän. Lisäämme kouluttajien esittelyitä jatkuvasti, eli lista ei ole täydellinen.

Kouluttajien yhteystiedot

Pia Aalto

Heippa. Olen melkein nelikymppinen koiraharrastaja Noormarkusta. Aloin puuhailla tokon parissa vuonna 2012, chihuahuan Dinan kanssa. Ei niin perinteisen tokokoiran kanssa tuli kisattuakin pari ALO ykköstä.

Nälkä kasvoi syödessä ja halusin oppia lisää. Sekarotuisen kodinvaihtajan, Lunan, kanssa lähdettiin ihan nollista luomaan suhdetta ja helpompaa arkea ja niin toko tempaisi mennessään TK1 ja TK2 verran.

Tällä hetkellä meillä kotona on kasvamassa ihastuttava bortsupoika Frido. Kohteina haku ja toko. Tästä koirasta tulee toivottavasti ensi kesänä mulle kisakaveri sekä tokoon että palveluskoiralajeista hakuun.

Kouluttajana pyrin olemaan kannustava ja keskityn jokaiseen. Tavoitteena motivoitunut ja iloinen harrastusparivaljakko. Toimin myös liikkurina, joten näet minua usein TVA:n kisoissa.

Jenni Ahokas

Olen parikymppinen koiraharrastaja Porista. Koiramaailmaan mukaansa minut tempasi ensimmäinen oma koirani novascotiannoutaja Vilma vuonna 2011. Nuorena ja kokemattomana koiranomistajana monet ongelmat tulivat Vilman kanssa tutuiksi, ja jouduin hyvin pian ratkomaan haasteita arjessa sekä palkkautumattomuuden ja vaikeasti nostatettavan vireen tuomia ongelmia harrastuksissa. Tuolloin kiinnostuin tokosta, ja Vilman kanssa ehdimme suorittaa TK1- ja TK2- koulutustunnukset sekä BH kokeen ennen koiran aikaista poismenoa.

Tällä hetkellä kotona asustavat parivuotiaat koirat, novascotiannoutaja Sylvi sekä pohjanpystykorva Alli, joiden kanssa harrastan aktiivisesti tokoa ja rally-tokoa. Sylvin kanssa treenaamme tällähetkellä kohti tokon ja rally-tokon ylempiä luokkia. Allin kanssa olemme suorittaneet RTK1- koulutustunnuksen, ja seuraavana etappina olisi tokossa starttaaminen.

Sylvin kanssa olen päässyt oppimaan paljon vilkkaan ja vietikkään koiran koulutuksesta, ja saanut löytää aivan uuden merkityksen maltin ja hallinnan tärkeydelle. Alli taas on opettanut minulle paljon tokolle hieman epätyypillisemmän rodun kouluttamisesta ja ohjaajan oikeanlaisen mielentilan tärkeydestä.

Kouluttajana keskityn jokaiseen koirakkoon yksilöinä. Yläkoulussa yritän ohjata koirakkoa kohti tiiviimpää yhteistyötä, ja antaa eväitä hyvän tokopohjan luomiseksi.

Niina Anttila

Olen touhunnut koirien kanssa sitä sun tätä lapsesta asti.

Kotonani tällä hetkellä asustaa jo eläkkeellä oleva valkoinenpaimenkoira sekä kolme saksanpaimenkoiraa.

Harrastukseni aloitin koiranäyttelyistä. Tokoa olen harrastellut vuodesta 2007 saakka ja muutamalla koiralla kilpaillut TK2 asti. Monia lajeja on tullut kokeiltua ja olenkin avoin kaikille lajeille ja kiinnostunut niistä.

Nykyään olen ajautunut enimmäkseen palveluskoiralajeihin ja harrastelen saksalaisten kanssa suojelua sekä peltojälkeä.

Anne Autioniemi

Olen "jo aikuisikäinen", pitkän linjan koiraharrastaja Noormarkusta. Ensimmäinen koirani, saksanpaimenkoira Meira, muutti meille vuonna 1981. Tavoitteenani oli aluksi kouluttaa se niin, että se olisi verovapaa ja saisi kulkea busseissa. Aika paljon pidemmälle innostus kantoi - Meirasta tuli aikanaan hakuvalio ja seuraavasta koirastani Joksusta jälkivalio. Molemmilla oli myös pelastuskoiran loppukoe.

Kaikkiaan minulla on ollut viisi saksanpaimenkoiraa ja yksi corgi, joiden kanssa olen kisannut metsäjäljellä, haussa ja raunioilla sekä lähinnä corgin kanssa tokossa. Omimpana lajinani pidän kuitenkin jälkeä, jota olen enemmän tai vähemmän harrastanut kaikkien koirieni kanssa.

Tällä hetkellä minulla on 5-vuotias sakemanniuros Saska, joka on valloittava, avoin ja tulisieluinen nuorimies. Sen kanssa tehdään enimmäkseen peltojälkeä, josta sillä on koulutustunnus IFH1. Höntsälajissamme vepessä se nappasi yllättäen viime kesänä ykköstulokset ja siirtyi avoimeen luokkaan. Tietenkin treenataan myös tottista, hiukan myös metsäjälkeä, agilitya ja noseworkiä.

TVA:lla olen kouluttanut lähinnä eskareita, BH:ta ja metsäjälkeä. Kouluttajana haluan painottaa ennen muuta reiluutta koiraa kohtaan sekä motivaatiota tekemiseen, molemmilla.

Liisa Elo

Ihan ikioman koirani, malinoisuros Rikon, hankin vuonna 2013, jolloin alkoivat TOKO-treenit. Iän ja kokeilunhalun karttuessa matkaan tarttuivat näyttelyt, agility, rallytoko ja PK-puolelta metsäjälki. Saavutuksiamme ovat TK1, TK2, TK3, RTK1, RTK2, BH, JK1 ja agilityssa maxi3-luokasssa kisasimme. Riko jäi valitettavasti selkävaivojen takia eläkkeelle aivan liian nuorena ja kesken parhaan kisaiän. Harrastuskoiran virkaa toimittaa tällä hetkellä vuonna 2018 syntynyt bordercollie Yoda, josta saan kaverin toivottavasti moneen lajiin.

Olen käynyt TOKOn liikkeenohjaajakurssin ja teen pienimuotoisesti koirahierontoja päätyöni ohella. Taloudessa asuu australianpaimenkoiria kaksi kappaletta, jotka ovat perheriitojen välttämiseksi vain avopuolisoni harrastuskavereita. Kouluttajana haluan keskittyä koirakon väliseen tunnetilaan ja oikeisiin suoritustapoihin.

Johanna Friman

Olen kolmekymppinen Ulvilassa asuva porilainen koiraharrastaja. TVA:lla aloitin harrastamisen ensimmäisen koirani, suomenpystykorvamix Ninjan kanssa vuonna 2011. Samana vuonna minulle saapui myös hollanninpaimenkoira Nova ja pitikin opetella aivan erilaista treenaamista. Nykyään molemmat vanhukset ovat eläkkeellä ja harrastuskoiran virkaa pitää vuonna 2015 syntynyt belgianpaimenkoira Nuka. Kolme luonteeltaan täysin erilaista koiraa on opettanut minut katsomaan asioita eri kanteilta kouluttamisen suhteen.

Lajeja olen kokeillut kaikenlaisia. Haun, MEJÄ:n, peltojäljen ja vedon harrastamisen lisäksi olen kisannut tokossa, agissa ja rally-tokossa. Agility on ns. päälajini, vaikka tokoon olenkin taas syttynyt ja hakua aletaan treenailla uudestaan.

Koulutan tällä hetkellä agilityn alkeita. Tapani on opettaa koiraa itse tarjoamaan haluttua toimintaa ja pyrin positiiviseen kouluttamiseen. Mielestäni pääasia missä vain harrastuksessa on, että koiralla ja ohjaajalla on kivaa ja pienestäkin onnistumisesta ja kehittymisestä pystyy iloitsemaan.


Jenni Hakala

Olen harrastanut koirien kanssa koko nuoruuteni. Kotona asuu kaksi terrieriä ja kaksi bordercollieta. Olen tehnyt tokoa, mutta agilitysta tuli salakavalasti päälajini sen haasteellisuuden vuoksi.

Tällä hetkellä kisaan kolmosluokassa bordercollie uros Montyn kanssa ja nuoremman narttu bordercollieni Selman kanssa aloittelemme uraamme.

Olen kouluttajana tarkka ja jämpti. Haastan koulutettavia antamaan enemmän itsestään kuitenkin koiran ehdoilla.

Marika Johansson

Heippa! Kotoani löytyy viisi harrastuskaveria. Kolme kovaäänistä mudia ja kaksi schipperkeä.

Harrastuslajeina meidän laumassa on rally-toko, toko, pk-haku ja ollaan me vähän aksailtu schipperke Bertan kanssa. Mudi Äpylin kanssa olemme kisailleet tokossa avoimeen ja rally-tokossa mestariluokkaan (RTK4). Schipperke Bertta on kisaillut tokon alokkaassa, sekä RT:n avoimessa. Mudit Kaiku ja Jouko, odottavat vielä omaa hetkeään. Schipperke Laila taasen on eläkkeellä kaikesta.

TVA:lla koulutan pääasiassa rally-tokoa. Touhuan innokkaasti myös seuran tapahtumissa. Kouluttajana pyrin olemaan iloinen ja kannustava.

Juha Juhala

Hei, Olen aktiivinen, vuonna 1964 syntynyt koiraharrastaja Porista. Harrastuskaverinani häärii innokkaat ärrierit Romy ja Hani. Lajeinamme on rally-toko, toko ja Hanin kanssa olemme lähteneet myös koiratanssin pyörteisiin.

TVA:lla minut löytää kouluttamasta Äijätokoa, Tokoa sekä mahdollisesti koiratanssia (HTM) kesäisin. Kisailen ja touhuan seuran tapahtumissa mm. liikkurina.

Maarit Järvinen

Olen yli kolmekymppinen Harjavaltalaistunut kahden koiruuden omistaja. Vanhampi x-rotuinen, hidas ja vakaa Jedi on vuosimallia 2005 ja nuorempi bortupoika Mosku vuosimallia 2009. Koiraurani alkoi ihan vaan arkitottiksen parissa, jonka jälkeen ajettelin että mikä ettei sitä voisi pidemmällekin vielä. Nyt siis tokon lisäksi kalenterissa vilkkuu agitreenit ja etsintätreenit.

TVAn kalustoon olen kuulunut jo muutaman vuoden. Tällä hetkellä vedän lähinnä kymppi- ja lukiokursseja, mutta minut on nähty myös vetävän keskikoulua, amista ja yläkoulua.

Kirsi Kivinen

Olen yli kolmekymppinen, koiriin hurahtanut porilainen. Lapsuudenkodista alkaen koirat ovat aina olleet osa elämääni. Ensimmäisen oman palveluskoirani sain -99. Se oli suuri ja voimakas rottweiler-uros. Vuodesta 2002 alkaen taloudessamme on asustanut suursnautsereita ja tällä hetkellä niitä meillä onkin kolme. Varsinaisen tavoitteellisemman kipinän koiraharrastukseeni sain vuonna 2011 TVA- eskarista, jonka jälkeen olen säännöllisesti TVA:n kursseilla käynyt! Vanhin koiristani TOKOilee, muutamia kokeitakin hänellä on jo takana tältä saralta. Lisäksi harrastan PK-hakua ja FH-jälkeä tavoitteellisesti.

Kouluttajana pyrin huomioimaan koirakot yksilöinä. Tavoitteeni, niin omien kuin muidenkin koirien kanssa, on ohjaajalle työskentelevä iloinen ja onnellinen koira!

Noora Kivistö

Olen 4 vuotta sitten porilaistunut koiraharrastaja Tampereen seudulta. Kotonani asustelee tällä hetkellä kaksi hyvin erilaista koiraa. Reilu 2-vuotias saksanpaimenkoira narttu Hertta ja 4-vuotias cockerspanieli narttu Iiris. Koiraharrastamisen pariin päädyin vuonna 2012.

Iiris muutti vuoden vanhana luokseni sijoitukseen vuonna 2016. Iiriksen päälajina on toko ja siitä sillä on TK1 suoritettuna. Rally-tokosta sillä on RTK1 ja RTK2. Spanieleiden taipumuskookeen se on myös suorittanut. Agilityssä kisaamme 1.luokassa. Teemme myös noseworkkia ja mejää. Hertan kanssa treenaillaan enimmäkseen palveluskoirapuolen juttuja. Päälajina sillä on pk - metsäjälki. Lisäksi sen kanssa treenataan tokoa ja rally-tokoa kokeilimme RTK1 verran.

Kouluttajana tavoitteeni on olla kannustava ja saada koirakolle onnistumisia, mutta myös löytää vielä hiottavia asioita. TVA:lla olen uusi kouluttaja. Aikaisemmin olen pitänyt lapsille erilaisia koirakursseja.

Jaana Koivisto

Olen Ulvilassa asuva aktiivinen koiraharrastaja, TVA: han olen kuulunut jo muutamia vuosia. Ensimmäisen koirani karkeakarvaisen mäyräkoirani hankin 2009 vuonna, nykyään Viljami nauttii ansaitusti urheilijan eläkettä. Viljamin kanssa olen saavuttanut FI JVA- arvon, TK1, RTK1, RTK2, RTK3 ja agilityssä kilpailimme pikkumini 3 luokassa. Viljami on myös kerran kisannut Toko SM kisoissa, Agility SM kisoissa joukkueessa sekä muutamia kertoja agility piirimestaruus joukkueessa.

Tämän hetkinen harrastuskaverini vuonna 2016 syntynyt karkeakarvainen mäyräkoira Valde. Valde on harrastuskaverina tarkka, herkän luonteen omaava, pieni suuri kiituri. Valden kanssa olen saavuttanut tähän mennessä TK1, RTK1, RTK2, FI AVA- arvon ja Agilityssä kilpailemme pikkumini 3 luokassa. Valde on kisannut myös agility piirimestaruus joukkueessa muutamia kertoja. Päälajiksi meille on muodostunut agility, unohtamatta kuitenkaan Rally- tokoa sekä Tokoa.

Koulutan tällä hetkellä agilityn alkeita, palkitsevinta on nähdä koulutettavien koirakoiden kehittyvän sekä yhteistyön vahvistuvan. Kouluttajana olen positiivinen ja kannustava, harrastamisen pitää olla kivaa huomioiden jokaisen koirakon omantasoiset tavoitteet.

Pia Kotro

Olen ulvilalainen koiraharrastaja. Olen harrastanut koirieni kanssa heti heidän tultua taloon vuodesta 2012 alkaen ja harrastammekin aktiivisesti rally-tokoa ja tokoa koitettu taas aloitella.

Harrastuskavereina minulla on welsh corgi pembroke Luca, joka ensimäisenä koiranani on opettanu minulle paljon koiran kouluttamisesta. Lucan vahvuuksia on yhteistyöhalukkuus ja se on myös todella nopea oppimaan mitä ikinä opetankin hänelle. Lucan kanssa ollaan saatu tuloksia harrastuksista ihan mukavasti, takataskusta löytyy TK1 ja RTK1, sekä yksi hyväksytty tulos avoimesta luokasta. Agilitystäkin on yksi luva plakkarissa, mutta jätimme lajin, koska Luca ei siitä nauttinut. Toko ollaan myös Lucan kanssa jätetty kapulakammon vuoksi. Rally-tokoa siis mennään lopun edestä.

Toisena koirana minulta löytyy japaninpystykorva Pyry, joka onkin aivan eri maata Lucan kanssa. Pyryn kanssa harrastaessa ei tule koskaan tylsää. Pyry on mahdottoman yritteliäs ja todella onnellinen tapaus. Pyryn kanssa treenataan nyt tokon alokasluokkaa varten, josko malttia olisi sen verran löytynyt. Rally-tokoa ollaan kokeiltu, mutta tuloksetta toistaiseksi. Rally-tokossa näkyy Pyryn onnellisuus ja (ehkä jopa liiallinen) yrittäminen.

Kouluttajana otan kunkin koirakon huomioon ja suunnittelen kurssia kurssin edetessä valmiille kurssipohjalleni. Kannustan ohjaajia iloiseen ohjaamiseen ja positiiviseen vahvistamiseen koiran kanssa. Annan palautetta määrätietoisesti koirakkoa vahvistaen. Minut löydät kouluttamassa rally-tokoa ja eskareita.

Johanna Lehto

Ensimmäinen koirani asteli perheeseeni vuonna 2009. Kultainennoutaja Nalan piti tulla vain lenkkikaveriksi, mutta TVA:n eskarissa saimme kehuja ja kannustusta niin paljon, että päätin ilmoittaa sen tokokurssille ja sille tielle jäimme. Nalan kanssa edettiin luokka kerrallaan ja lopulta saavutimme myös FI TVA -arvon. Nala johdatteli minut muidenkin koiraharrastusten pariin (NOME, Vepe, PK-haku, näyttelyt yms). Valitettavasti Nala lähti paremmille metsästysmaille vain 7,5 vuoden iässä. Tällä hetkellä kotona on 4-vuotias kultainennoutaja Kiara, joka kisaa tokossa EVL:ssä sekä harrastaa useampaa muuta lajia.

Tokoa olen kouluttanut vuodesta 2011 lähtien. Pidän tokossa erityisesti kisaavien tai kisaavaan tähtäävien koirien kouluttamisesta ja tietynlaisesta pilkun viilaamisesta hyvässä hengessä. Kuitenkin tärkeintä minulle on koiran ja ohjaajan välinen yhteistyö ja ilon vaaliminen tekemisessä. Iloitsen suuresti koulutettavien kehityksestä ja onnistumisista.

Laura Lilja

Koirat ja eri koiraharrastukset olivat osa arkea jo lapsuudenperheessäni — sama yhdessä harrastaminen on jatkunut luontevasti myös omassa perheessä ja 1,5-vuotias Pietakin häärää jo tottuneesti mukana.

Agilitykurssille osallistuin ensimmäisen kerran 1990-luvulla. Omaa ohjauskokemusta on sittemmin kertynyt 4 paimensukuisen lapinkoiran ja 2 bordercollien kanssa aina kolmosluokan kilpailuihin, muutamiin arvokisastartteihin ja 3 piirinmestaruusmitaliin saakka.

Nykyään perheeseemme kuuluu 2 bordercollieta, 2-vuotiaana kodinvaihtajana meille 2014 tullut Nuttu ja vappuna 2017 syntynyt Tumppu. Nuttu on valitettavasti joutunut jättämään agilitykentät jo aivan kisataipaleensa alussa, mutta jatkaa harrastamista kevyempien lajien, kuten rallytokon, parissa. Tumpun kanssa on tarkoitus aloittaa kisaaminen agilityssa kesällä 2019.

Kouluttajana olen positiivinen ja innostava, erityisesti keskityn miettimään agilityharjoittelua koiran näkökulmasta. Parasta kouluttamisessa on, kun pääsee todistamaan ohjaajan ja koiran yhteistyön kehittymistä uudelle tasolle. Vaikka olenkin TVAlla tuore kasvo, olen kouluttanut agilitya vuodesta 2010 ja käynyt Suomen Agilityliiton koulutusohjaaja-, koetoimitsija- ja ratamestarikurssit.

Joni Länsivierto

Aloitin vuoden 2016 syksynä agilityn koiran kanssa, joka oli silloin noin 8kk ikäinen ihan kokeilumielessä. Laji alkoi samantien kiehtomaan suuresti. Tällä hetkellä kisaan kolmosluokassa naaraspuolisen mudin kanssa.

Hänen kanssaan olimme kesällä 2018 ekoissa SM-kisoissa, joista lähinnä saimme kokemusta. Syksyllä 2018 saimme piirinmestaruuskisoista hopeaa ja uusia kokemuksia myös. Vuoden 2019 SM-kisoista saimme tehtyä hienosti nollatuloksen, mutta ajallisesti se ei riittänyt kärkikahinoihin.

Heini Marmela

Olen päälle 30-vuotias koiraharrastaja Porista. Koirien kanssa on tullut talsittua elämää vuodesta -93 asti. Tällä hetkellä kotoa löytyy yksi koira. Tokoilun aloitin vuonna 2012 edesmenneen ranskanbulldoggi Nanin kanssa TVA:n riveissä. Toko vei nopeasti mukanaan, mutta totesin, ettei oman koiran motivaatio riittänyt eskaria pidemmälle. Vuodesta 2013 olen saanut ystäviltäni lainakoiraksi rottweiler Iitan, jonka kanssa on saatu hankittua TK1-koulutustunnus. Edustimme Iitan kanssa TVA:ta TokoSM 2015 -kisoissa joukkuekisassa.

Myös oman koirani, ranskanbulldoggi Kiran, kanssa on tarkoitus päästä kisakuntoon. Sillä kun motivaatiota riittää.

TVA:lla aloitin kouluttamisen 2015 syksyllä. Tällä hetkellä koulutan yläkoulua. Kouluttajana pyrin ottamaan huomioon jokaisen koirakon omana itsenään. Kaikkiin ongelmiin en tiedä vastausta heti, mutta otan niistä kyllä selvää seuraavaksi kerraksi. Kursseillani ei tehdä töitä hampaat irvessä, vaan kaikilla pitää olla hauskaa. Mutta koiran tulee myös tehdä työnsä osaamistaitonsa mukaan, kun siltä sitä pyydetään.

Marika Mykrä

Minut koiraharrastusmaailmaan on alunperin tuonut chihuahua, joka ei rotuna ole se tavallisin harrastuskoira. Vaikeuksien kautta voittoon siis. Aloin innostua koirien kouluttamisesta ja mikä vie omaa intoa eteenpäin on se ilon määrä niiden oivallusten jälkeen, kun on saanut ns. hankalankin koiran toimimaan ja innostumaan ja näkee koiran innon tehdä. Chihuahua on nyt eläkkeellä ja nykyään harrastuskoirina minulla on kääpiövillakoira ja kromfohrländer. Kilpailen itse tokossa, rally-tokossa, agilityssa ja koiratanssissa.

Koulutusohjaajapätevyyden olen suorittanut agilitysta, arkitottelevaisuudesta, rally-tokosta ja kilpatottelevaisuudesta. TVA:lla koulutan pääsääntöisesti tokoa ja rally-tokoa, mutta olen kouluttanut myös agilityä, koiratanssia ja erikoiskursseina koiran oppimiseen ja harrastamisen perusasioihin liittyviä kursseja.

Koulutusperiaatteni on positiivisuuden kautta hyödyntäen koiran omaa halua oppia. Mielestäni ensimmäisiä asioita aina on saada ohjaajan ja koiran suhde toimimaan ja löytää koirasta motivaatio ja tekemisen ilo. Kun nämä on kunnossa, on kaikki muu helpompaa. Lempiaiheitani on myös koiran vartalonhallinta ja sen vaikutus eri toko- ja rallyliikkeisiin. Ei ole ongelmia, vaan haasteita. Toivottavasti osaan olla apuna niitä ratkaisemassa :)

https://sites.google.com/site/tvapori3/kouluttajat/jennim%C3%A4kiranta.jpg

Jenni Mäkiranta

Olen porilainen koiraharrastaja. Ensimmäiset toko-kurssini kävin vuonna 2007 edesmenneen chow chowni kanssa. Harrastus vei mukanaan, ja tällä hetkellä treenikavereita löytyy kotoa kolme: kultainennoutaja Ada, englanninspringerspanieli Plättä ja karkeakarvainen mäyräkoira Nippe. Ada ja Plättä treenailevat ylempiä luokkia varten, Nippeä valmistelen alokasluokkaan.

Tokon lisäksi kisaan Plätän kanssa agilityn 3-luokassa. Nipen päälaji on metsästys. Myös näyttelyissä meihin saattaa törmätä.

Kouluttajana pyrin ottamaan jokaisen koirakon yksilöllisesti huomioon. Parhaat tulokset ja hauskimmat treenit syntyvät hyvällä yhteistyöllä koiran kanssa – siihen siis pyritään!

Emmi-Lotta Pirhonen

Moikka, olen nuori porilainen koiraharrastaja. Koirat ovat kuuluneet elämääni heti syntymästäni lähtien. Kuitenkin ensimmäisen oma koirani muutti meille helmikuussa 2012. Silloin ala-asteikäisenä haaverotu oli elokuvista tuttu chihuahua. Samaisena kesänä aloitin pentukoulun Iineksen kanssa, ja siitä lähtien olemme yhdessä treenailleet. Alkuvuosina meidän päälajimme oli agility, mutta se on vaihtunut tokoon ja rally-tokoon. Tokossa kisaamme avoimessa ja rally-tokossa mestariluokassa.

Kotoa löytyy tällä hetkellä neljä koiraa; berninpaimenkoira ”Hessu” sekä chihuahuat ”Iines”, ”Mymmeli” ja ”Tuutikki”. Hessulla on plakkarissa TK1, RTK1, RTK2, RTK3, RTK4 sekä BH. Mymmeli vasta aloittelee uraansa, jonka pääpaino tulee olemaan agilityssä sekä tokossa. Rally-toko-kisoissa piipahdettiin syksyllä ja saatiin RTK1. Tuutikki on vasta viiden kuukauden, joten treenailemme vasta ihan perusjuttuja. Lisäksi harrastan koiranäyttelyitä ja aiemmin olen harrastanut myös junior handleria.

Vuonna 2018 kuuluin Kennelliiton Nuorten Tokonuoriin ja vuonna 2019 Kennelliiton Nuorten rally-tokonuoriin.

Kouluttajana pyrin olemaan kannustava sekä tasapuolinen jokaista koirakkoa kohtaan. Otan myös asiat monipuolisesti huomioon.

Maria Pykilä

Olen aktiivinen TVAlainen ja tokoilija vuodesta 2008 alkaen.

Kotonani asustaa kaksi tolloa, Pablo ja Ukko. Pablon kanssa olemme kursseilleet paljon ja kokeessakin ollaan käyty muutamaan otteeseen. Nykyään Pablo viettää ansaittuja eläkepäiviä ja virallista harrastuskoiran virkaa toimittaa Ukko. Ukon kanssa kilpailemme tokon avoimessa luokassa ja olemme suorittaneet BH-kokeen. Uutena lajina olemme aloittaneet PK haun.

Olen kouluttanut TVA:lla kuusi vuotta, tällä hetkellä koulutan lähinnä rallytokoa. Lisäksi olen toiminut jo useamman vuoden TVA:n hallituksessa ja kaudella 2017 vastaan extrakursseista.​

Mirka Riuttamäki

Moikka! Innostuin koiraharrastuksesta ensimmäisen koirani Peetun myötä vuonna 2010, kun hakeuduin eskarikurssille TVA:lle. Sekarotuisen Peetun kanssa harrastimmekin aktiivisesti tokoa ja agia, mutta nykyisin hän elelee eläkeläisen elämää.

Tällä hetkellä kotonani Ulvilassa asustelee Peetun lisäksi kaksi saksanpaimenkoiraa. Vuonna 2012 syntyneen Peppin kanssa on harrastettu jo tavoitteellisemmin: plakkarissa on BH, TK1, TK2 ja TK3 sekä vuoden 2014 Toko-tulokkaan ja 2015 Toko-koiran tittelit. Peppi on jäämässä ansaitulle eläkkeelle terveysasioiden vuoksi. Perheemme “nuori kapinallinen” taas on vuonna 2015 syntynyt uros Pate, jonka kanssa on harrastettu PK-jälkeä, tokoa ja tottista, vepeä ja agilityakin on kokeiltu. Pate on aloittanut kisauransa saaden BH, TK1 ja agilityssakin pyörähtänyt lainaohjaajan kanssa kisoissa.

TVA:lla kouluttamisen aloitin syksyllä 2016 ja TOKON liikkeenohjaaja kurssin suoritin keväällä 2017. Minua näkee useimmiten TVA:n järjestämissä kokeissa ja tapahtumissa sekä ALO- ja AVO-tasoisten tokoryhmien parissa. Mielestäni tärkeintä on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö ja iloisuus!

Heidi Särkipaju

Olen 34-vuotias koiraharrastaja Porista. Koiraharrastus on perheellemme yhteinen harrastus ja kaikki perheen jäsenet treenaavatkin koiriaan omalla tasollaan. Laumaan kuuluu tällä hetkellä 6 koiraa. Koiraharrastus on alkanut perheessämme 2002.

Itse treenaan ja kilpailen 2007 syntyneen bordercollieuroksen kanssa sekä 2014 syntyneet bc uroksen kanssa. Kilpailen tällä hetkellä palveluskoirien hakukokeessa vanhemman koirani kanssa ylimmässä luokassa tavoitteena käyttövalionarvo kesälle 2016 ja treenaan haulla nuorta bc-urosta Meekoa tähtäimenä startata haulla kesällä 2016.. Tokoillut olen Rafikin kanssa FITVA- tunnuksen verran. Haun lisäksi harrastan paimennusta ja perheemme lajivalikoimaan kuuluu PK-jälki, jota harrastaa mieheni Harri Särkipaju sekä toko ja agilitykin tyttäremme toimesta.

Omassa treenaamisessani ja kouluttamisessani painotan ennen kaikkea koiran motivaatiota tehdä ohjaajan kanssa yhdessä töitä korkeassa viretilassa. TVA Pori ry:llä olen kouluttanut TVA:n alkuajoista saakka. Tällä hetkellä koulutan pääsääntöisesti PK-tottisryhmiä.

Ninni Uusitalo

Olen -88 syntynyt aktiivinen koiraharrastaja Porista. Harrastukseni alkoi vuonna 2004, kun novascotiannoutaja Elli astui taloon toimittamaan lenkkikaverin virkaa. Kuitenkin vähitellen ohjauduimme harrastusten pariin ja sillä tiellä ollaan. Ellin kanssa olemme harrastaneet aktiivisesti näyttelyitä ja tottelevaisuutta, joista todistuksena melkoinen rivi kauneustitteleitä ja FI TVA. Tutuksi ovat tulleet myös nome, mejä ja agility ja on sitä tullut kasvatettua yksi pentuekin oman kennelnimen alle. Koiramäärä ja rotukirjo on pikku hiljaa kasvanut, joten kokemusta on kertynyt runsaasti erilaisista koirista. Nyt aktiivisina harrastuskavereina eri lajeissa toimivat tollerit Paavo ja Raili sekä portugalinvesikoira Sissi.

Kouluttajana olen suorasanainen, mutta kannustava ja pyrin löytämään jokaiselle koirakolle sen parhaimman tavan oppia ja hioa yhteistyötä. Autan mielelläni myös muihin lajeihin liittyvissä pulmatilanteissa.

Kouluttaja, lähetä kuvasi ja uusi tai korjattu esittelytekstisi tästä.